
As many of you have read my State of the Union you can see that the board, gardening, 
community services and recreation are working very hard to keep the club up and 
running.  We are so fortunate to have a club like Rolling Hills and we really need to respect 
and treat the club as it deserves.  

As August ends and September begins we are looking at the beginnings of tournament 
play.  Please ensure that you read through all of the tournament director instructions as this 
is very special year and we have to continue to socially distance to keep everyone safe.   

Stuart has a new contract and visa. We are working to get him back and he is very excited 
to be coming back.  Once he is here, we will work to create a Covid Plan for individual and 
group lessons.   

Hit ‘em straight! 

Ed 

September 2020 Volume 5, Issue 9 

ROLLING HILLS GOLF CLUB 

Inside this issue: 

Ask Carl 1 

Membership 2 

Rules 3 

  

  

President’s Message 

Ask Carl 

Q: Why is golf 18 holes  

A: The first ever 18 hole golf course was played at St Andrews in 1857, which involved 
turning four short holes into two and all greens featuring two holes, one to use on the way 
out and one to use on the way back.  

Q: What do pro golfers write in their notebooks  

A: Things like yardages to the front, middle, and back of the greens. Ideas like what clubs to 
use off the tee and reminders so they can (hopefully) play the specific hole they’re making 
notes on better next time.  

If you would like Carl to answer a question, please email a Board member and they will make 
sure Carl gets it. Which is nice. 

https://www.facebook.com/rhgcksa
https://www.twitter.com/rhgc_ksa
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Membership 

RHGC will be holding its 2021 Membership Drive during the 4
th
 quarter of the year (October, 

November and December).  More information of the dates will follow shortly. 

The cart shed waiting list has been updated and can be viewed on RHGC Website.   

If you have any questions with regard to the waitlist or you do not see your name, please 
contact the Membership Directors RHGCMemberships@gmail.com. 

Below are some frequently asked questions with regard to golf carts / cart sheds: 

Q: I have just purchased a golf cart from a member who is leaving the Company.  Do I need 
to get the golf cart inspected again?   

A: No, there is no need to have the golf cart inspected, but the cart will need to be registered 
in your name using the below link: 

https://rhgc-rollinghillsgolfclubregistration.golfgenius.com/register?
league_id=5728509500000862028 

Please select New registration 

You will notice that the GHIN, RHGC membership ID and Shed Number are not mandato-
ry. You should be able to complete the rest of the required information such as Name, 
Address, email and all pertinent information regarding your golf cart (i.e. color, model 
year, make and VIN). Please acknowledge disclaimer and click on Register. 

Q: I have just purchased a golf cart that is currently parked in a cart shed.  Am I eligible for 
that cart shed? 

A: No.  The member who you purchased the golf cart from MUST surrender their cart shed 
immediately by visiting the pro-shop and returning the cart shed key. 

Q: Are golf cart inspection sticker transferable? 

A: No.  A golf cart sticker is NOT transferable. 

However at this current time, we will not be handing out replacement cart stickers.  This 
will be done at the next Membership Drive. 

Q: I have just taken ownership of a cart shed, does the sticker need replacing on my golf 
cart ? 

A: Yes.  You will need to change your sticker to indicate that you occupy a cart shed.   How-
ever, at this current time, we will not be handing out replacement stickers.  This will be 
done at the next Membership Drive. 

Q: How will I know when I am eligible for a cart shed ?   

A: When you are eligible for a cart shed, you will be contacted by the Membership Directors 
asking whether you would like to accept the given cart shed.  If you accept, further in-
structions will be sent to you. 

Q: I have a problem with my cart shed, who do I contact? 

A: Please contact the Membership Directors at RHGCMemberships@gmail.com 

 

https://www.arabiangolf.net/sites/default/files/2020-08/2020%20Cart%20Shed%20Waitlist%20as%20of%20August%2026%202020.pdf
mailto:RHGCMemberships@gmail.com?subject=Membship%20Question
https://rhgc-rollinghillsgolfclubregistration.golfgenius.com/register?league_id=5728509500000862028
https://rhgc-rollinghillsgolfclubregistration.golfgenius.com/register?league_id=5728509500000862028
mailto:RHGCMemberships@gmail.com
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Rules 
 
As a reminder, RHGC Local Rules are posted at https://www.arabiangolf.net/index.php/
localrules.  These were also communicated to the membership in the RHGC July 2019 
Newsletter.   Lastly, the temporary rules in place due to Covid are also listed below. 

The Rules Committee is the process of reviewing and updating these.  If you have any ques-
tions or suggestions, please email Rules Committee at rhgcrules@gmail.com. 

1: Out of Bounds (Rule 18) 

A ball is out of bounds only when all of it comes to rest: 
 Beyond the course side edge of any boundary wall, fence, road or hedge trunk. 
 Beyond the course side edge of the white posts marking the practice facility on holes 

#9 and #18 
 Within the fenced oil yards along the right side of hole #1 

2: Bridges and Paved Paths in Penalty Areas (Rule 17) 

Penalty Areas are defined by yellow stakes or red stakes.  Bridges over and paved paths 
through penalty areas are considered immovable obstructions, but because the immova-
ble obstruction is in a penalty area, no relief is given.  The ball can be played from the 
bridge.  If your ball lies on a bridge across a penalty area you also have the option to play 
under rule 17. 

3: Dropping Zones 

If a ball is in or it is known or virtually certain that a ball that has not been found is in a 
penalty area at hole #2 or #15, the player may 
 Proceed under Rule 17; or 
 Drop a ball, under penalty of one stroke, in the designated Dropping Zone. 

4: Immoveable Obstructions (Rule 16) 
 Cart paths that are paved or bricked running through the course. Note: All other paths, 

maintenance paths or tracks and patches of bare ground are integral parts of the 
course. 

 All floodlights through the course. Note: Relief is not available for line of sight. If a ball 
strikes a lamp or a floodlight, it is a rub of the green. Rule 11 applies. 

 Protection of young trees identified by stakes, if such a tree interferes with a player’s 
stance or area of his intended swing. 

 Brick distance markers on teeing grounds and in the center of the fairway at 150 and 
200 yards. 

 All identification stakes & signs, except white stakes or boundary walls defining out of 
bounds 

 Metal/wooden posts and chains/ropes restricting entry or guiding traffic that cannot be 
easily removed by hand. 

 All structures and equipment relating to watering or electrical distribution system 
(including black irrigation hoses). 

https://www.arabiangolf.net/index.php/localrules
https://www.arabiangolf.net/index.php/localrules
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Rules con’t 
 
5: Integral Parts of the Course 

All desert, rough and rocky wasteland, and unpaved maintenance paths, or tracks within 
the course, the ball must be played as it lies or invoke rule 19. 

6: Environmentally Sensitive Area (Rule 16) 

Cemeteries on holes #9 and #18 are to be treated as an environmentally sensitive ar-
ea.  They are marked with green and white stakes.  Players are to treat this marked area 
as Ground Under Repair.  Players are entitled to a free lift and drop one club-length from 

the nearest point of relief from where the ball crossed the margin of the ESA . 

7: Alternative to Stroke and Distance for Lost Ball or Ball Out of Bounds (E-5) 

This rule applies to general/casual play rounds only. It does not apply to any form of Com-
petition Play. 

When a player’s ball has not been found or is known or virtually certain to be out of 
bounds, the player may proceed as follows rather than proceeding under stroke and 
distance. 

For two penalty strokes, the player may take relief by dropping the original ball or an-
other ball in this relief area (see Rule 14.3): 

Two Estimated Reference Points: 

a. Ball Reference Point: The point where the original ball is estimated to have:  

 Come to rest on the course, or 

 Last crossed the edge of the course boundary to go out of bounds. 

b. Fairway Reference Point: The point of fairway of the hole being played that is nearest 
to the ball reference point, but is not nearer the hole than the ball reference point. 

For purposes of this Local Rule, “fairway” means any area of grass in the general area that 
is cut to fairway height or less. 

If a ball is estimated to be lost on the course or last crossed the edge of the course bound-
ary short of the fairway, the fairway reference point may be a grass path or a teeing ground 
for the hole being played cut to fairway height or less. 

Size of Relief Area Based on Reference Points: Anywhere between: 

 A line from the hole through the ball reference point (and within two club-lengths to the 
outside of that line), and 

 A line from the hole through the fairway reference point (and within two club-lengths to 
the fairway side of that line).      
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Once the player puts a ball in play under this Local Rule: 

 The original ball that was lost or out of bounds is no longer in play and must not be 
played. 

But, the player may not use this option to take relief for the original ball when: 

 That ball is known or virtually certain to have come to rest in a penalty area, or 

 The player has played another ball provisionally under penalty of stroke and dis-
tance (see Rule 18.3). 

A player may use this option to take relief for a provisional ball that has not been found or 
is known or virtually certain to be out of bounds. 

8: Pace of Play and “Maximum Score” Stroke Play (Rule 21.2) 

To encourage an acceptable Pace of Play, all golfer are expected to play the “Maximum 
Score” form of Stroke Play and “pick up” when they reach the maximum. The maximum al-
lowable stokes taken on any hole shall be Two Times Par (6,8,10 strokes for par 3,4,5 re-
spectively). The score recorded for Handicap Purposes shall be the “most likely score” or 
ESC Score, whichever is less. Rules for  Competition play may vary and will be specified in 
the Conditions of Play for each Competition. No penalty but possible suspension of RHGC 
member privileges may be imposed for violations. 

9: Ground Under Repair (Rule 16) 

Areas of Ground under Repair, GUR, are identified by an encircling white line and identified 
as GUR. Additionally, green mats utilized to protect the ground in high traffic areas are to 
be treated as GUR. 

 10: Distance Markers 

All distance markers are measured to the center of the green 

11: Pin Positions 

Color coded flags are used to identify the location of the hole on the green: 

 Red – front 
 Yellow – middle 
 Blue – back 
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12: Golf Carts 

Carts are not permitted on tees or greens and should not be driven between greens and 
greenside bunkers. No penalty but possible suspension of RHGC member privileges may 
be imposed for violations. 

Penalty for Breach of Local Rules (unless otherwise indicated): 

 Stroke play – “General Penalty” - Two Strokes 

 Match play – “General Penalty” - Loss of Hole  

 

Temporary Local Rules during course set-up due to Covid  

As communicated in RHGC communication to all members when the course re-opened May 
31, 2020, RHGC adopted the guidelines published in the Saudi Golf Federation Circular – 
“Relaxing Covid-19 Restrictions” for golf courses across KSA - Phase 1.  These are in 
place temporarily until Covid restrictions are lifted or updated. 

Following are excerpts and the local rules RHGC has adopted as acceptable on a temporary 
basis. 

1: Bunkers 

With no rakes allowed on the course, if you play out of a sand bunker, golfers should make 
their very best effort to smooth the sand using their club and/or feet.  During casual golf 
preferred lies is in effect in bunkers and a player may place a ball in the bunker within one 
club-length of the original spot no nearer the hole. 

2: Flagstick 

 Do not touch the flag or flagstick. Putt with flagstick in and remove your own ball from the 
hole. 

3: Hole and Holed 

 “Gimmies”: To minimize the need to lift the ball from the hole, during casual golf a ball 
can be considered holed with the next stroke if it is within 12 inches of the hole (which is 
just over the length of a standard putter grip). This does not prevent a player in match 
play conceding a stroke that is outside this length.   

  Foam Hole Insert: During casual golf, when a ball bounces out from the hole due to foam 
(or other material) insert please use your best judgement along with your fellow playing 
partners to determine if the ball would have holed out more  than 50% of the time if there 
was no insert. 

 

Note, during RHGC Tournaments, these local rules may be overruled 
by the Tournament Committee and if so this will be stated in the 
Conditions of Play for the Competition. 


